Diplomacy

Infotaula jocDiplomacy
Tipusjoc de tauler Modifica el valor a Wikidata
DissenyadorAllan B. Calhamer Modifica el valor a Wikidata
EditorMiro Company (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Jugadors2–7
Preparació5–10 minuts
Durada4–12 hores
ComplexitatBaixa-Mitjana
AtzarNul
HabilitatsTàctica, estratègia, psicologia, negociació
Nombre mínim de jugadors2 Modifica el valor a Wikidata
Nombre màxim de jugadors7 Modifica el valor a Wikidata
Gènereboard wargame (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Sistema de jocnegociació, tauler de joc, jugada i joc de rol Modifica el valor a Wikidata
Més informació
BoardGameGeek483 Modifica el valor a Wikidata

Diplomacy és un joc de tauler d'estratègia creat per Allan B. Calhamer el 1954 i publicat comercialment el 1959.[1] Les principals diferències amb altres jocs de guerra són les fases de negociació (els jugadors utilitzen bona part del temps formant i traint aliances amb altres jugadors i creant estratègies que els beneficien),[2] l'absència d'atzar, i els moviments simultanis dels jugadors.

A les fases de negociació o diplomàcia, els jugadors intenten formar aliances per mitjà de promeses de col·laboració, que no estan obligats a complir. Les promeses, mitges veritats, mentides i traïcions són determinants per a l'evolució del joc. La paradoxa del joc és que cap jugador pot guanyar sense l'ajuda dels altres. Cal formar aliances, refiar-se dels altres, i saber quan és el moment adequat per trair-los.[3]

El tauler se situa al mapa d'Europa abans de la Primera Guerra Mundial. Al joc hi participen set jugadors, cadascun controlant les forces d'una de les grans potències europees (Gran Bretanya, Rússia, Imperi Otomà, Àustria-Hongria, Itàlia, França), tot i que també és possible jugar amb menys jugadors.[4] Cada jugador intenta moure les seves poques unitats inicials per vèncer les dels altres i ocupar la majoria de les ciutats i regions considerades centres de suport, que al seu torn li permetran d'obtenir noves unitats.

Diplomacy va ser el primer joc comercial que es va jugar per correu; només els escacs, que estan al domini públic, havien tingut un nombre considerable de partides jugades per correu postal. Diplomacy va ser també el primer joc comercial que va generar un hobby actiu amb fanzines d'aficionats. S'han fet també tornejos competitius de Diplomacy cara a cara des de la dècada de 1970. S'ha jugat de manera generalitzada al Diplomacy per correu electrònic des del final de la dècada de 1980.[5]

El joc ha estat publicat als Estats Units per Games Research, Avalon Hill i Hasbro. El nom és actualment una marca registrada de la divisió Avalon Hill de Hasbro. Altres companyies han obtingut llicències per comercialitzar-lo a altres països. També es juga a Diplomacy a internet, ja sigui moderat per un humà o un programa.

En el seu catàleg, Avalon Hill publicitava Diplomacy com el joc preferit de John F. Kennedy[6] i Henry Kissinger.

  1. Calhamer, Allan «The Invention of Diplomacy» (en anglès). Games & Puzzles, 21, gener 1974.
  2. Parlett, David. The Oxford History of Board Games (en anglès). Regne Unit: Oxford University Press, 1999, p. 361–362. ISBN 0-19-212998-8. 
  3. Sharp, 1978.
  4. «Diplomacy Rules 4th Edition (2000)» (en anglès). Avalon Hill. Arxivat de l'original el 2014-09-15. [Consulta: 18 desembre 2012].
  5. Miller, Millis. «What is njudge?» (en anglès). Arxivat de l'original el 2013-04-14. [Consulta: 11 agost 2014].
  6. McClelland, Edward. «All in the Game» (en anglès).

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search